pilates priveles oefeningen sint-laureins eeklo

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Yoga en Pilates. Zijn ze hetzelfde of is er een verschil ? Yoga is uiteraard heel bekend bij de grote massa en is heel populair. Maar wat dan te zeggen van Pilates dat de laatste jaren sterk in opkomst is ? 

Zowel yoga en pilates zijn momenteel heel populaire workouts met een aantal overeenkomsten maar ook een aantal essentiële verschillen. Beide zijn gericht op een geestelijk en lichamelijk evenwicht, op een algemeen welzijn dus. De keuze voor yoga of pilates zou wel eens kunnen afhangen van je levensstijl of trainingswensen.

Ben je geïnteresseerd in privélessen Pilates ? Contacteer ons dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of op 0499/ 482.481

Pilates meditatie ontspannen

Wat is yoga ?

Gezien deze site vooral informatie geeft over Pilates kan het nuttig zijn om kort te omschrijven wat yoga is :

Yoga is eigenlijk een hindoeïstische filosofie waarmee men de geest, het gevoel en het lichaam wil beheersen. Yoga betekent in het Sanskriet “beheersen” of “herboren”. Maar meer dan een filosofie is Yoga bij ons bekend als een systeem van oefeningen om het lichaam in vorm te brengen.

yoga of pilates

Yoga, in de fysieke vorm, wordt als zeer heilzaam ervaren om de opgebouwde spanningen van ons jachtig leven te neutraliseren.  Het religieuze aspect wordt in het westen meestal naar de achtergrond verwezen. 

Hatha yoga focust vooral op ademhalingstechnieken (pranavama) en lichaamshoudingen (asana’s) en is de basis voor heel wat andere soorten fysieke yoga die in de loop van de eeuwen ontwikkeld werden. Enkele van deze soorten zijn poweryoga, Ashtanga vinyasa yoga, Iyengar-yoga, Sivananda-yoga, Bikram-yoga en anusara yoga.

Waar hebben yoga en Pilates raakvlakken ?

 • Kan alleen of in groep worden gedaan

 • Brengt je lichaam beter in vorm

 • Er is weerstandstraining voor de spieren

 • De ademhaling is essentieel

 • Zowel de geest als het lichaam worden getraind.

Wat is er typisch voor yoga ?

 • Statische houdingen zijn belangrijk, samen met ademhaling en meditatie

 • Een holistische benadering voor de gezondheid. Goede voeding is belangrijk

 • Goed voor chronische aandoeningen

 • Naar binnen gericht

Wat is er typisch voor Pilates ?

 • Focus op het gebruik van de kernspieren door georganiseerde oefeningen

 • Goed voor blessures en fysieke ongemakken

 • Leidt tot een betere houding en stabiliteit

 • Algehele fysieke fitheid

Hoe verlopen de lessen ?

Bij yoga is er geen strakke structuur in de lessen maar worden oefeningen gebruikt en geïntegeerd die het meditatieve aspect aanspreken. Yoga is deels zelf experimenteren.

Pilates is veel pragmatischer met heel gestructureerde lessen waarbij men streeft naar beheerste, zorgvuldige, gecontroleerde, vloeiende en precieze bewegingen.

Personen die graag mediteren zullen zich waarschijnlijk meer aangetrokken voelen tot yoga. Aan de andere kant zullen personen die zich liever naar buiten richten, meer interesse hebben in Pilates. Ook innerlijke types die toch graag experimenteren zullen zich kunnen vinden in Pilates.

pilates lessen en oefeningen

Bewaren

Bewaren

Voor wie is Pilates ?

Leeftijd, geslacht en lichamelijk conditie speelt geen rol. Iedereen kan aan Pilates doen. Heb je vragen omtrent een bepaalde klacht vraag dan raad aan je arts of contacteer mij gerust voor wat meer info.

Mensen met specifieke klachten kunnen een aangepast programma volgen onder individuele en professionele begeleiding.

Door mijn ervaring als kinesiste en osteopate ben je hiervoor zeker aan het goede adres (Rommelsweg 71, 9980 Sint-Laureins, Oost-Vlaanderen). Contacteer ons op sarah@sayara.be of 0499/48.24.81

 

De voordelen van Pilates

 • Focus op het gebruik van de kernspieren door georganiseerde oefeningen

 • Goed voor blessures en fysieke ongemakken

 • Leidt tot een betere houding en stabiliteit

 • Algehele fysieke fitheid

Ontstaan van Pilates

Pilates werd ontwikkeld door Joseph Pilates (1883 – 1967), een Duits-Amerikaanse uitvinder. In zijn jeugdjaren was zijn gezondheid niet zo goed (acute reuma en asthma). Om deze te verbeteren ging hij heel wat sporten en dacht hij zelf na over oefeningen die hem konden helpen.

Joseph Pilates oefeningen

Tijdens de 2de wereldoorlog werd hij, als duitser, in Engeland in een kamp opgesloten, waar hij verder werkte aan de perfectionering van zijn oefeningen. Na de oorlog verhuisde hij naar Amerika waar hij de eerste Pilates studio opende om training te geven aan dansers, acteurs en atleten. Hij ontwikkelde ook een toestel om zijn oefeningen te ondersteunen. De rest is geschiedenis …

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Easy Pilates

Er wordt ook Easy pilates aangeboden voor mensen met zware klachten. Bij Easy Pilates worden aangepaste en eenvoudige Pilatesoefeningen aangeleerd. Zo kan iedereen de unieke voordelen van Pilates ondervinden. Ideaal voor mensen die CVS hebben, uit een burn-out komen, wat minder energie hebben…

Ga naar boven